Tempo wzrostu cen żywności ma w tym miesiącu nieznacznie spowolnić, ale wciąż jest na wysokim poziomie- wynika z analizy ekonomistów z Credit Agricole. Którzy uważają także, że szczyt inflacji mamy już za sobą.
Z danych GUS wynika, że np. cukier był w lutym droższy o ponad 85 proc. rdr, mleko o 38 proc., jaja o 36 proc., mięso wieprzowe o 33 i pół proc., a tłuszcze roślinne o blisko 32 proc.
CZYTAJ TEŻ: DUŻY SPADEK INFLACJI W POLSCE
„W kolejnych miesiącach prognozujemy stopniowy spadek dynamiki cen żywności i napojów bezalkoholowych wspierany przez obniżające się ceny surowców rolnych. Zakładamy, że obniży się również presja kosztowa w gospodarce” – twierdzą ekonomiści Credit Agricole.
Pod koniec roku tempo wzrostu cen żywności spadnie do jednocyfrowego poziomu. jednak, jak to wiele razy podkreślamy na naszej antenie nie oznacza to, że żywność potanieje, a będzie drożeć wolniej.
Inwestujesz? Notowania na żywo, opinie analityków i wszystko, co ważne dla Twojego portfela!
Telewizja dostępna w sieciach kablowych, na platformach satelitarnych, oraz w Internecie.
Informacje dla tych, dla których pieniądze się liczą- przez cały dzień w telewizji BIZNES24
Tylko 36 groszy dziennie za dostęp przez www i 72 grosze dziennie za dostęp do aplikacji i VOD (przy rocznym abonamencie)
Sprawdź na BIZNES24.TV