Connect with us

Miło cię widzieć. Napisz, czego szukasz!

BIZNES24

Polityka prywatności BIZNES24

BIZNES24 przykłada ogromną wagę do ochrony prywatności użytkowników serwisów internetowych prowadzonych przez BIZNES24 (w tym portalu BIZNES24.PL). Dlatego publikujemy dokument pokazujący w jaki sposób gromadzimy, przetwarzamy i wykorzystujemy informacje o użytkownikach serwisów internetowych BIZNES24 sp. z o.o. Poniższa Polityka Prywatności obowiązuje od 22.01.2022 r.

Co mamy na myśli, kiedy piszemy:

  • Administrator (nazywany również BIZNES24) – BIZNES24 Spółką z ograniczoną odpowiedzialnością  z siedzibą w Szczecinie (71-637) przy ul. Teofila Firlika 31 / Lb-1, NIP 9552536217, REGON 38520129500000, wpisanym do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie, XIII Wydział Gospodarczy, pod numerem KRS 0000821920,
  • Dane Osobowe – wszystkie informacje o zidentyfikowanej albo możliwej do zidentyfikowania  osobie fizycznej w tym adresy IP urządzenia, dane o lokalizacji urządzenia, identyfikatory internetowe oraz informacje gromadzone za pośrednictwem plików cookie lub innych podobnych technologii.
  • Polityka Prywatności – niniejsza „Polityka prywatności”, znajdująca zastosowanie do serwisów internetowych należących do BIZNES24 sp. z o.o.,
  • RODO – Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych,
  • Serwis Internetowy / Serwisy Internetowe – wydawane przez Administratora serwisy internetowe do których stosuje się niniejszą Politykę prywatności, udostępniane w domenach internetowych:
  • Użytkownik –  osoba fizyczna odwiedzająca Serwis lub korzystająca z jednej albo kilku usług lub funkcjonalności Serwisu.

Partnerzy: reklamodawcy, pośrednicy, podmioty działające na rynku e-commerce, firmy badawcze i dostawcy technologii, z którymi Administrator współpracuje przy tworzeniu Serwisów Internetowych,

Na jakiej podstawie i w jakim celu przetwarzamy Twoja Dane Osobowe

Użytkownicy niezalogowani i zalogowani

Twoje Dane Osobowe takie, jak adres IP lub inne identyfikatory oraz informacje gromadzone za pośrednictwem plików cookies lub innych podobnych technologii zbieramy, kiedy odwiedzasz Serwisy Internetowe. Cele przetwarzania:

  • udostępnianie treści gromadzonych Serwisach Internetowych (podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes BIZNES24 polegający na rozpowszechnianiu treści tworzonych przez BIZNES24,
  • analiza danych – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes BIZNES24, polegający na prowadzeniu analiz aktywności użytkowników, a także ich preferencji, w celu utrzymywania najwyższej jakości usług,
  • w celu ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes BIZNES24 polegający na ochronie naszych praw BIZNES24
  • w celach marketingowych BIZNES24 oraz innych podmiotów – zasady przetwarzania Danych Osobowych w celach marketingowych znajdziesz poniżej w części MARKETING.

Twoja aktywność w Serwisach Internetowych, w tym Twoje Dane osobowe, są zapisywane przez oprogramowanie służące do przechowywania chronologicznego zapisu zawierającego informacje o zdarzeniach i działaniach mających miejsce w systemie informatycznym (tzw. logi systemowe) służącym do świadczenia usług, oraz poprzez skrypty analityczne.

Z Danych Osobowych korzystamy przede wszystkim w celach związanych ze świadczeniem usług BIZNES24, oraz w celach technicznych (np. diagnozowanie usterek, projektowanie rozwoju, dbałość i bezpieczeństwo i integralność systemu), administracyjnych (np. w celu przywrócenia Użytkownikowi dostępu do Serwisów Internetowych) oraz w celach analitycznych i statystycznych. Podstawą prawną przetwarzania Danych Osobowych w tym zakresie jest uzasadniony interes BIZNES24 polegający na zapewnieniu bezpieczeństwa i sprawnego działania usług BIZNES24.

Korzystanie z formularzy kontaktowych

Przesyłanie wiadomości przy użyciu formularza kontaktowego wymaga podania Danych Osobowych oznaczonych jako obowiązkowe. Brak podania tych danych uniemożliwia wysyłkę wiadomości. Podanie pozostałych Danych Osobowych jest fakultatywne.

Dane osobowe podane w formularzu są przetwarzane w celach

  • identyfikacji nadawcy oraz załatwienia sprawy opisanej w formularzu – podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy, a w zakresie Danych podanych fakultatywnie – podstawą prawną przetwarzania jest zgoda Użytkownika,
  • w celach analitycznych i statystycznych – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes BIZNES24 polegający na prowadzeniu analizy ilościowej spraw zgłaszanych przez Użytkowników w celu doskonalenia sposobów obsługi spraw, oraz doskonalenia funkcjonalności Serwisu Internetowego.

Rejestracja w Serwisie Internetowym

Aby utworzyć konto w Serwisie Internetowym prosimy Cię o Danych Osobowych niezbędnych do korzystania z usług związanych z posiadaniem konta. Bez podania tych danych przez Użytkownika nie będziemy mogli stworzyć dla Ciebie konta. Użytkownik może również dobrowolnie podać dodatkowe Dane Osobowe, których zapisanie może wiązać się z uzyskaniem dostępu do dodatkowych ofert i usług. Dodatkowe Dane Osobowe można w każdym czasie usunąć.

W przypadku założenia przez Ciebie konta i obsługi tego konta przez BIZNES24 – przetwarzamy Twoje Dane w następujących celach:

  • świadczenie usług związanych z prowadzeniem i obsługą konta w Serwisie – podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy, a w zakresie dodatkowych Danych Osobowych – podstawą prawną przetwarzania jest zgoda Użytkownika,
  • analitycznych i statystycznych – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes BIZNES24, polegający na prowadzeniu analiz aktywności użytkowników w Serwisach Internetowych, sposobu korzystania z konta, oraz ich preferencji, w celu poprawy dbania o bezpieczeństwo i integralność Serwisów Internetowych, oraz poprawę udostępnionych funkcjonalności,
  • ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes BIZNES24 polegający na ochronie praw BIZNES24,
  • w celach marketingowych BIZNES24 oraz innych podmiotów – podstawą prawną przetwarzania jest zgoda Użytkownika,

Dane osobowe innych osób możesz umieścić tylko pod warunkiem, że odbędzie się to bez naruszenia praw tych osób.

Zakup usług lub przedmiotów

Złożenie i realizacja zamówienia (zakupu usługi lub przedmiotu) powoduje konieczność przetwarzania Twoich Danych Osobowych. Złożenie zamówienia wymaga w niektórych przypadkach posiadania konta w Serwisie. Podanie Danych oznaczonych jako obowiązkowe jest wymagane w celu przyjęcia i obsługi zamówienia, a ich niepodanie skutkuje brakiem przyjęcia zamówienia.

W przypadku złożenia zamówienia Twoje Dane Osobowe przetwarzamy w celach:

  • realizacji złożonego zamówienia (w tym ewentualnych reklamacji) – podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy, a w zakresie dodatkowych Danych Osobowych podstawą prawną przetwarzania jest zgoda,
  • realizacji obowiązków ustawowych ciążących na administratorze, wynikających w szczególności z przepisów podatkowych i przepisów o rachunkowości – podstawą prawną przetwarzania jest obowiązek prawny,
  • w celach analitycznych i statystycznych – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes BIZNES24 polegający na prowadzeniu analiz aktywności użytkowników w Serwisie Internetowym, oraz analiz preferencji zakupowych Użytkowników, w celu doskonalenia udostępnianych w Serwisie Internetowym funkcjonalności,
  • ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes BIZNES24 polegający na ochronie praw BIZNES24.

Reklama

Przetwarzamy Twoje Dane Osobowe przetwarzamy w celu realizowania działań marketingowych, które mogą polegać na wyświetlaniu treści marketingowych niezależnych od Twoich preferencji.

Komentarze

Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu email (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

Newsletter

Osobom, które w tym celu podały swój adres e-mail, świadczymy usługę newslettera. Podanie danych wskazanych przy zapisaniu się na Newsletter (adresu e-mail) jest dobrowolne, ale niezbędne do wysyłki Newslettera. Usługa Newsletter polega na:

  • kierowaniu e-mailowych powiadomień o interesujących ofertach lub treściach, które w niektórych przypadkach zawierają informacje handlowe,
  • prowadzeniu innego rodzaju działań związanych z marketingiem bezpośrednim towarów i usług (przesyłanie informacji handlowych drogą elektroniczną).

Twoje Dane Osobowe w takie sytuacji są przetwarzane:

  • w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera – podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy,
  • w przypadku kierowania do użytkownika treści marketingowych w ramach newslettera – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes BIZNES24 polegający na promowaniu usług i produktów BIZNES24, oraz usług i produktów Partnerów,
  • w celach analitycznych i statystycznych – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes BIZNES24 polegający na prowadzeniu analiz aktywności użytkowników w Serwisie Internetowym w celu zapewnienia bezpieczeństwa i integralności Serwisu Internetowego, oraz w celu doskonalenia udostępnianych funkcjonalności,
  • w celu ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes BIZNES24 polegający na ochronie praw BIZNES24.

Zgoda na marketing bezpośredni

Marketing bezpośredni kierowany za pośrednictwem poczty e-mail realizowany jest na podstawie wyrażonej dobrowolnie Twojej zgody. Zgoda może zostać cofnięta w każdym czasie. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność przetwarzania Danych Osobowych w celach marketingu bezpośredniego przed jej cofnięciem. Aby cofnąć zgodę skorzystaj z funkcjonalności udostępnionych w Serwisie Internetowym, albo skontaktuj się z BIZNES24 mailowo lub pocztowo zgodnie z danymi adresowymi Administratora podanymi w niniejszej Polityce Prywatności

Wtyczki społecznościowe

W Serwisach Internetowych wykorzystywane są wtyczki portali społecznościowych, które umożliwiają Użytkownikowi m.in. udostępnienie treści publikowanych w Serwisach Internetowych w wybranej sieci społecznościowej. Stosowanie wtyczek powoduje, że dany serwis społecznościowy otrzymuje informacje o korzystaniu z Serwisu Internetowego przez Użytkownika i może przypisać te informacje do profilu Użytkownika tworzonego w danym portalu społecznościowym.

Osadzone treści z innych witryn

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.

Witryny mogą zbierać informacje o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

Pliki cookies i analogiczne technologie

Cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane w urządzeniu Użytkownika. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny identyfikator. W niniejszej Polityce Prywatności informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii wykorzystywanych w ramach Serwisów Internetowych, których celem jest powiązanie ze sobą informacji o odwiedzaniu tego samego serwisu przez określonego użytkownika.

Cookies obsługowe

Cookies obsługowe wykorzystywane są przede wszystkim w obsługi logowania (umożliwienie zalogowanemu Użytkownikowi utrzymywania zalogowania mimo odwiedzania kolejnych podstron serwisu, albo mimo czasowego wyłączenia komputera). Ponadto służą doskonaleniu udostępnianych funkcjonalności. Obsługowe cookies wykorzystywane w tym celu to:

  • pliki cookies z Danymi wprowadzanymi przez Użytkownika,
  • uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania na czas trwania sesji,
  • pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania,
  • sesyjne pliki cookies w tym odtwarzaczy multimedialnych (np. pliki cookies odtwarzacza video), na czas trwania sesji,
  • trwałe pliki cookies służące do personalizacji interfejsu Użytkownika,
  • analityczne pliki cookies służące do monitorowania ruchu na stronie internetowej, w tym cookies Google Analytics (pliki stosowane spółkę Google – podmiot, któremu Administrator powierzył przetwarzanie Danych Osobowych – w celu prowadzenia analizy sposobu korzystania z Serwisu Internetowego przez Użytkownika, w tym tworzenia statystyk i raportów dotyczących działania Serwisu Internetowego).

Cookies marketingowe

BIZNES24 oraz Partnerzy wykorzystujemy pliki cookies również do celów marketingowych. BIZNES24 oraz nasi Partnerzy przechowują informacje lub uzyskują dostęp do informacji już przechowywanych w urządzeniu Użytkownika. Przetwarzanie plików cookies (oraz zebranych za ich pośrednictwem Danych Osobowych) w celach marketingowych odbywa się na podstawie zgody Użytkownika.

Jak wyłączyć wykorzystywanie plików cookies

Użytkownik może w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, w tym ograniczyć lub wyłączyć ich stosowanie za pomocą ustawień przeglądarki. Wyłączenie obsługi cookies może jednak spowodować utrudnienia w korzystaniu z Serwisu Internetowego, a wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem działań podejmowanych w okresie, gdy zgoda była wyrażona.

Czas w jakim przetwarzamy Dane Osobowe

Dane Osobowe są przetwarzane przez czas świadczenia usługi lub zrealizowania zamówienia, do czasu wycofania wyrażonej zgody lub zgłoszenia skutecznego sprzeciwu lub skutecznego żądania usunięcia Danych Osobowych.

Okres przetwarzania Danych Osobowych może być przedłużony w przypadku, gdy przetwarzanie jest niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony przed ewentualnymi roszczeniami, a po tym okresie, jedynie w przypadku i w zakresie, w jakim będą wymagać tego przepisy prawa.

Twoje prawa

Pamiętaj, że przysługuje ci prawo:

  • dostępu do treści Twoich Danych Osobowych,
  • żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania,
  • prawo do przenoszenia Danych Osobowych do innego administratora
  • prawo wniesienia sprzeciwu względem przetwarzania Danych Osobowych,
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych (do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Pamiętaj, że przysługuje Ci również prawo – w zakresie, w jakim Dane Osobowe przetwarzane są na podstawie zgody – wycofania zgody w dowolnym czasie. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania Danych Osobowych przed jej cofnięciem. Aby wyrazić zgodę albo ją wycofać skorzystaj z funkcjonalności udostępnianych w Serwisach Internetowych, lub skontaktuj się z BIZNES24 zgodnie z danymi podanymi w niniejszej Polityce Prywatności.

Masz także prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich Danych Osobowych:

  • w celu marketingu bezpośredniego,
  • z przyczyn związanych z Twoją szczególną sytuacją w przypadkach (gdy podstawą przetwarzania Danych Osobowych jest uzasadniony interes BIZNES24.

Procesorzy danych

Ponieważ część usług realizowanych jest we współpracy z zewnętrznymi podmiotami świadczącymi BIZNES24 usługi informatyczne, płatnicze, księgowe, prawne, analityczne, badawcze, marketingowe, kurierskie – Dane Osobowe mogą być udostępniane tym podmiotom tylko i wyłączenie w trakcie realizowania usług na rzecz BIZNES24.

Dane Osobowe mogą zostać ujawnione również organom administracji publicznej albo sądom, jeśli zgłoszą takie żądanie oparte na powszechnie obowiązującym prawie.

Przekazywanie Danych Osobowych poza Europejski Obszar Gospodarczy

Ponieważ część podmiotów z usług których korzysta BIZNES24 – w szczególności portali społecznościowych – ma swoje siedziby poza Europejskim Obszarem Gospodarczym – niektóre Dane Osobowe mogą zostać udostępnione poza EOG.

BIZNES24 korzysta tylko z usług podmiotów zewnętrznych, które w zakresie przetwarzania danych osobowych respektują zasady ochrony danych osobowych obowiązujące w Unii Europejskiej.

Dane kontaktowe

Kontakt z nami jest możliwy poprzez adres e-mail kontakt@biznes24.pl, lub pisemnie na adres: BIZNES24 Sp. z o.o. ul. Teofila Firlika 31 / Lb-1, 71-637 Szczecin.

Copyright © 2021-2022 BIZNES24 sp. z o.o.

%d bloggers like this: