Autopromocjaspot_img

INNE

KNF BEZ ZARZUTU DO HANDLU BĘDZINEM. SŁUSZNE ROZGRZESZENIE? (ROZMOWA)

O aferze wokół akcji EC Będzin rozmawiał Marcin Dobrowolski z BIZNES24 z profesorem Krzysztofem Jajugą, wykładowcą Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu i prezesem CFA Society Polska.

MAGAZYNY ZE ZBOŻEM ZAPEŁNIONE, HANDEL ZBOŻEM UTRUDNIONY (ROZMOWA)

O sytuacji na rynku zboża rozmawiał Marcin Dobrowolski z BIZNES24 z Moniką Piątkowską, prezes Izby Zbożowo-Paszowej.

RYNKI W TYM TYGODNIU

W ostatnim tygodniu czerwca wśród publikowanych danych makroekonomicznych uwaga skupiać się będzie przede wszystkim na odczytach inflacyjnych za ostatni miesiąc drugiego kwartału. Na dane o polskiej inflacji konsumenckiej będziemy musieli poczekać do piątku.Znamy gusowskie dane o bezrobociu - spadło w maju do 5.1%.Jutro o...

MILIARDY DLA ENERGOCHŁONNYCH

Do końca czerwca 2023 r. rząd zamierza przyjąć program wsparcia dla firm energochłonnych wart 5 mld zł - wynika z informacji zamieszczonej w poniedziałek w wykazie prac legislacyjnych rządu.O pomoc będzie mógł się ubiegać przedsiębiorca, który spełnia warunek energochłonności - koszty energii elektrycznej i...

1 MLD Z DŁUGÓW POLAKÓW ZA INTERNET

Chociaż kochamy przez telefony rozmawiać i korzystać z internetu, to ewidentnie nie lubimy za to płacić.Jak wynika z danych Krajowego Rejestru Długów zaległości Polaków wobec firm telekomunikacyjnych i dostawców internetu przekraczają 1 miliard złotych.Na liście dłużników znajduje się ćwierć miliona konsumentów i firm. Według...

MCDONALD’S WDRAŻA GOSPODARKĘ CYRKULARNĄ

Tempo produkowania odpadów jest bardzo wysokie, dlatego konieczna jest zmiana naszego modelu produkcji i konsumpcji dóbr. Coraz więcej państw wprowadza regulacje prawne, które mają na celu zmniejszenie ilości odpadów i zwiększenie ich recyklingu. Na poziomie europejskim ten cel będzie wyznaczać rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące opakowań i gospodarowania odpadami opakowaniowymi (PPWR). McDonald's już od kilku lat wdraża gospodarkę obiegu zamkniętego w swoich restauracjach w Polsce, wskazując tym samym drogę innym firmom w branży gastronomicznej.