Drożyzna nie odpuszcza. Średni wzrost podstawowych produktów spożywczych wyniósł we wrześniu 24 proc. w porównaniu z analogicznym miesiącem 2021 roku – wynika z badania autorstwa UCE Research i Wyższych Szkół Bankowych.
Podwyżki codziennych produktów były odczuwalne we wszystkich dwunastu badanych kategoriach. W 11 kategoriach ceny wzrosły w dwucyfrowym tempie – analitycy wskazują, że wrzesień był rekordowy jeśli chodzi o wzrost cen w sklepach.
Najbardziej odczuwalna była podwyżka cukru, ta bowiem wyniosła 100 proc. W górę o 57 proc. poszły ceny produktów tłuszczowych, natomiast produkty sypkie zdrożały o 44 proc. Bardzo odczuwalny był również wzrost cen mięsa, którego ceny poszybowały o 38 proc.
Najmniej odczuwalne podwyżki dotknęły warzywa i owoce, które podrożały kolejno o 8,5 i 11 proc. W badaniu uwzględniono 52 najczęściej wybierane przez konsumentów produkty codziennego użytku. Łącznie zestawiono ze sobą blisko 40 tys. cen detalicznych z ponad 40 tys. sklepów należących do 63 sieci handlowych.
Inwestujesz? Notowania na żywo, opinie analityków i wszystko, co ważne dla Twojego portfela!
Telewizja dostępna w sieciach kablowych, na platformach satelitarnych, oraz w Internecie.
Informacje dla tych, dla których pieniądze się liczą- przez cały dzień w telewizji BIZNES24
Tylko 36 groszy dziennie za dostęp przez www i 72 grosze dziennie za dostęp do aplikacji i VOD (przy rocznym abonamencie)
Sprawdź na BIZNES24.TV