Jak przekazał portalowi zarząd Carlsberg Polska, „jesteśmy zmuszeni wstrzymać pracę naszych browarów. Dwutlenek węgla jest niezbędnym składnikiem w procesie warzenia piwa. Obecne zapasy pozwolą nam funkcjonować jeszcze dwie, może trzy doby, po czym browary będą musiały zatrzymać procesy warzenia, a dostawy do rynku nie będą (po wyczerpaniu zapasów produktu gotowego) być realizowane”.
Portal zamieścił również pismo od firmy Air Products – dostawcy ciekłego CO2 i suchego lodu dla Carlsberg Polska – w którym podwykonawca informuje o zaistnieniu siły wyższej i całkowitym wstrzymaniu dostaw.
„Spółka Air Products zmuszona została do całkowitego zatrzymania w obu zakładach linii produkcyjnych, służących do wytwarzania suchego lodu i ciekłego CO2. Zaznaczamy przy tym, iż dostawy surowego dwutlenku węgla realizowane są za pomocą rurociągów i brak jest możliwości technicznych, które pozwalałyby na realizację dostaw przez inne podmioty (np. za pomocą cystern). Ponadto, jednoczesne zatrzymanie produkcji nawozów azotowych, a w konsekwencji dostaw surowego dwutlenku węgla przez obu kluczowych dostawców spowoduje, iż na rynku polskim i europejskim wystąpi niedobór obu finalnych produktów tj. ciekłego CO2 i suchego lodu i tym samym niemożliwe będzie, aby Air Products sp. z o.o. zrekompensował braki wynikające z wstrzymania produkcji zakupami gotowych produktów od innych podmiotów (…) Mając na uwadze, iż zakłady we Włocławku i Tarnowie to nasze jedyne zakłady produkujące ciekły CO2, natomiast suchy lód produkowany jest wyłącznie we Włocławku, jesteśmy zmuszeni do całkowitego wstrzymania dostaw realizowanych na Państwa rzecz, do czasu wznowienia dostaw gazu surowego do tychże zakładów.”
Pismo Air Products do klientów
CZYTAJ TEŻ: GRUPA AZOTY TNIE PRODUKCJĘ NAWOZÓW. SPÓŁKĘ DOBIJAJĄ CENY GAZU
O komentarz poprosiliśmy Beatę Ptaszyńską-Jedynak, dyrektor ds. komunikacji w Carlsberg Polska. – Anwil oraz Azoty produkując nawozy, wytwarzają tzw. surowy dwutlenek węgla, który później jest wykorzystywany przez innych producentów do wytworzenia ciekłego dwutlenku węgla i suchego lodu – niezbędnych dla producentów z branży spożywczej. Jeżeli chodzi o Carlsberg Polska, to dwutlenek węgla w piwie powstaje w sposób naturalny jako efekt pracy drożdży. CO2 wykorzystujemy jednak m.in. na liniach rozlewniczych – w procesach zabezpieczających przez tym, żeby powietrze nie pozostało w butelkach, puszkach czy beczkach podczas rozlewu – wyjaśniła.
Beata Ptaszyńska-Jedynak podkreśliła też, że problemy, z jakimi mierzy się teraz Carlsberg Polska, dotkną wielu innych producentów napojów i żywności.
Inwestujesz? Notowania na żywo, opinie analityków i wszystko, co ważne dla Twojego portfela!
Telewizja dostępna w sieciach kablowych, na platformach satelitarnych, oraz w Internecie.
Informacje dla tych, dla których pieniądze się liczą- przez cały dzień w telewizji BIZNES24
Tylko 36 groszy dziennie za dostęp przez www i 72 grosze dziennie za dostęp do aplikacji i VOD (przy rocznym abonamencie)
Sprawdź na BIZNES24.TV